Als techneut doe ik altijd graag wat onderzoek voordat ik een product koop, en deel wat ik leer dan met de community! Op die manier kan ik jullie wat tijd besparen bij het zelf vinden van dergelijke informatie. )

Laten we het eerst hebben over de geadverteerde capaciteit. Geloof niet wat die andere recensenten je vertellen. Wie weet welke normen ze gebruiken! Volgens mijn handige (en zeer vertrouwde) laadmeter bieden mijn 12V 300AH lifepo4-batterijen (van Ampere Time ) elk iets meer dan hun nominale capaciteit (zie bijgevoegde afbeelding voor een voorbeeld van een bepaalde batterij). Dus geen problemen hier! Een hele technologische sprong voorwaarts in vergelijking met de capaciteit van loodzuurbatterijen, moet ik zeggen, die niet veilig kunnen worden ontladen voorbij een zielige 60% SOC!
amperetime 12v 300ah capacity test
Laten we het nu hebben over over de maximale levensduur van de batterij. Omdat LiFePO4-accu's bij het gedeeltelijk opladen/ontladen geen negatieve bijwerkingen ondervinden (in tegenstelling tot loodzuuraccu's die altijd bijgevuld moeten worden) heb ik besloten om mijn nieuwe lithiumaccu's regelmatig tot ongeveer 80% op te laden. U ziet, door LiFePO4-batterijen slechts gedeeltelijk op te laden/ontladen, kunt u de levensduur van de LiFePO4-batterij maximaliseren. Natuurlijk, zoals alle batterijen, heeft de kalenderleeftijd zijn grenzen. Maar toch, gedeeltelijk laden/ontladen is AANZIENLIJK voordeliger dan volledig laden/ontladen.

Laten we het nu hebben over ideale laadparameters. Mijn LiFePO4-batterijen zijn ondergebracht in een camper, met een zonnestelsel dat ze oplaadt, maar het principe is vrijwel hetzelfde, ongeacht de toepassing. Om een ​​bepaalde SOC te bereiken, heb ik geleerd dat het enige wat je hoeft te doen is hun boost-spanning dienovereenkomstig te verlagen. Dus voor mij heb ik ontdekt dat het instellen van een boost-spanning van meer dan 14V me die 80% SOC oplevert waar ik de voorkeur aan geef. Eigenlijk, laat me gewoon doorgaan en al mijn laadparameters voor jullie allemaal uitschakelen, zodat je precies kunt zien wat ik bedoel:

15.0V = Overspanning Ontkoppelspanning
14,6V = Laadlimietspanning
14,2V = Overspanning Sluitspanning opnieuw aan

14,6V = Boostspanning (om 100% te bereiken SOC) *

* Eén dag per maand stel ik mijn boost-spanning in op 14,6V om ervoor te zorgen dat de interne celbalans goed verloopt, wat blijkbaar pas begint na 14,2V of so.

14,2V = Boostspanning (om ook 100% SOC te bereiken) *

* Technisch gezien, om 100% laadcapaciteit te bereiken, 14,2V is goed genoeg, en is in theorie een veiligere instelling om te gebruiken dan 14,6V om ervoor te zorgen dat onevenwichtige cellen in de mix niet zo gemakkelijk overladen worden. Ik kan inderdaad genoegen nemen met 14,2V in plaats van 14,6V. Ik twijfel nog steeds over deze.

* Boostduur is niet echt nodig bij gedeeltelijk opladen, maar mijn laadcontroller heeft iets nodig, en het biedt minimaal 10 minuten, dus ik nam het. Ik bedoel, technisch gezien zou je een langere boosttijd kunnen instellen in combinatie met een lagere (veiligere) boostspanning, om toch 100% SOC te bereiken als je dat wilt (maar waarbij het opladen naar die 100% SOC meer tijd kost).

Uitschakeling bij laden bij lage temperatuur = 5°C *

* Dit is voor de meeste mensen de meest ideale (en veiligste) afsluiting bij lage temperatuur .

Tijd voor het leuke gedeelte! Laten we het hebben over opladen bij temperaturen onder het vriespunt. Het is eigenlijk geen "harde klif", zoals veel technische literatuur (en recensies) lijken te beweren.

bijvoorbeeld bij 5°C kan ik mijn 1200AH (4x300AH) veilig opladen ) 12V accubank met een snelheid van 240 ampère/uur tot 60% SOC, dan 180 ampère/uur tot 90% SOC, dan 120 ampère/uur tot 100% SOC. Natuurlijk zal ik die oplaadsnelheden nooit uit mijn specifieke zonnepaneelopstelling zien komen, aangezien ik in de zomer ongeveer 80 ampère/uur en in de winter 50 ampère/uur haal.Dus ik zit hier meer dan goed! Het belangrijkste om te begrijpen is echter dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht over dit onderwerp, men KAN - en vrij veilig dus - zijn batterijen opladen bij of nabij het vriespunt (ongeveer 5 ℃), zolang ze niet hoger zijn dan de gespecificeerde laadsnelheid per AH-capaciteit zoals weergegeven in de tabel

Natuurlijk, voor extra-super-overkill-veiligheid, ging ik door en installeerde ik individuele watertank-verwarmingskussens onder elk van mijn batterijen hoe dan ook, die vervolgens werden aangesloten op vier onafhankelijk geregelde externe thermostaten, allemaal om ervoor te zorgen dat ik nooit in de buurt kom van het risico mijn LiFePO4-batterijen tijdens de winter te beschadigen. Ten eerste: mijn batterijen kunnen lang voordat de zon opkomt worden verwarmd (waardoor ze klaar zijn om direct bij zonsopgang te worden opgeladen in plaats van enkele uren daarna). En twee: mijn vier parallel geschakelde batterijen blijven 100% van de tijd 100% in balans met elkaar (omdat ze niet op individuele basis stroom uit zichzelf halen om zichzelf te verwarmen, maar eerder cumulatief stroom putten als geheel van de bank als geheel).

Hoe dan ook, tijd voor een samenvatting van al mijn ideale laad-/ontlaad- en onderhoudspraktijken:

- Laad bij het parallel schakelen eerst elke batterij afzonderlijk volledig op, en vervolgens een dag lang parallel aan elkaar, totdat ze allemaal parallel zijn, en begin ze vervolgens te gebruiken

- Ook bij het parallel schakelen , zorg ervoor dat alle batterijen gebalanceerd zijn tussen 0,02V en 0,05V van elkaar

- Houd de batterijtemperatuur tussen 5°C en 45°C (20°C ~ 30°C indien mogelijk)
- Houd de laad-/ontlaadsnelheden onder 0,5C (0,2C indien mogelijk)

- Volledig opladen (tot 100%) en ontladen (tot 0%) eenmaal per maand (om een ​​juiste cel/batterij-balancering mogelijk te maken)

- Vermijd cy blijf onder de 20% SOC tenzij absoluut noodzakelijk
-Laat batterijen niet heel lang in een diep ontladen stadium (20% of minder) liggen
Ook moet ik er rekening mee houden dat Ik heb mijn batterijen getest op laagspanningsuitschakeling, en ze hebben elke uitschakeling gedaan bij ongeveer 9,8V, waarvan de fabrikant mij vertelde dat deze binnen de specificaties valt. Dus ook hier geen zorgen.

Nou, dat was het zo'n beetje, voor nu! Over het algemeen ben ik 10000000% tevreden met mijn supergrote vier Ampere Time 12V 300AH LiFePO4-batterij-aankoop, waarvan ik nu een paar maanden zonder een enkele hapering gebruik heb gemaakt, en waar ik van plan ben de komende 10-20 jaar ook zonder problemen te rennen. Op meer manieren dan ik vingers heb om mee te tellen, zijn LiFePO4-batterijen gewoon orden van grootte beter dan hun loodzuur-tegenhangers. Ik ben zo blij dat de kosten voor hen in de loop der jaren zijn gedaald en nu binnen handbereik zijn voor de meesten van ons, off-gridders! Zolang je ze goed behandelt, ben ik ervan overtuigd dat ze je een gunst zullen teruggeven. =)

PS- Ampere Time technische ondersteuning was geweldig, voor de paar vragen die ik voor hen had. Eerlijk gezegd een van de betere bedrijven waarmee ik zaken heb mogen doen! Go Ampere Time!

PPS- Vergeet niet een paar DC-meters met shunts te kopen en deze dienovereenkomstig te installeren, zodat u precies kunt bijhouden hoeveel watt u hebt in/uit uw accubank zetten! Met dergelijke tools kan absoluut onschatbare informatie worden weergegeven. Ik heb er vier aangesloten zodat ik te allen tijde kan weten a) wat er van zonne-energie binnenkomt, b) wat er naar mijn accubank gaat, c) wat er uit mijn accubank komt, en d) wat er naar mijn 12V-systeem gaat ..